Dubrovnik

Dubrovnik
shadow

Dubrovnik

Dubrovnik je grad otvorena srca, jednostavnim i prijateljskim pozdravom pozdravlja posjetitelje iz bilo kojeg dijela svijeta. To je drevni grad s uskim ulicama i visokim zidinama, ali i sa otvorenim horizontom, širokim poput horizonta otvorenog more – kao horizonte otvorenog mora – mora koje je kroz povijest omogućilo Dubrovniku vezu sa cijelim svijetom. Dijelovi bogate povijesti se prenose sve do današnjih dana. Koristeći svoja izuzetna diplomatska znanja, Dubrovnik je kroz svoju dugu povijest uspio ostati trgovačka, društvena i kulturna veza između istoka i zapada, sjevera i juga. Na isti način Dubrovnik je do savršenstva razvio umjetnost organizirane trgovine, razmjenu dobara bez obzira na postojeće političke, kulturološke i vojne granice.

Danas je Dubrovnik jedan od svjetskih centara turizma, gdje se ljudi različitih profila iz cijelog svijeta rado sastaju: umjetnici, diplomati, znanstvenici, razni stručnjaka svih mogućih zanimanja i obrta. To je novi Dubrovnik, ponosan na svoju tradiciju i cijelu svojom kulturnu i povijesnu baštinu, ponosan i ohol nasvoje sadašnje dane, a posebno ponosan na prijateljstvo sa svim ljudima i građanima koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Mnogo lijepih mjesta po cijelom svijetu. Stanovnici Dubrovnika vjeruju da je njihov grad najljepši.

Priroda je prema Dubrovnika bila milostiva i blagoslovila ga brojnim ljepotama, koje su kroz povijest opisivali brojni veliki dubrovački pjesnici i pisci. Toplina krajnjeg dalmatinskog juga, čisto plavo nebo, čiste tirkizno-zelene i tamno-plave dubine mora uz stjenovite obale koje obiluju brojnim uvalama, pješčane plaže i strme stijene pokrivene bogatom mediteranskom i suptropskom florom. Takvu nenadmašnu ljepotu, koja na posjetitelja djeluje zadivljujuće, nemoguće je pronaći bilo gdje, osim u Dubrovniku. Brodovi u DubrovnikuCijeli grad je okrenut prema suncu i moru, i plamti bogatim bojama rascvijetanih vrtova i vrućih crvenih krovova, kao da pluta na širokom otvorenom moru, uz pratnju ponosnih, vječno zelenih otoka i otočića.

Rivijera grada Dubrovnika proteže se na više od 250 km obale, pune ljepote bujne vegetacije Južnog Jadrana. Život cvijeta i na goloj stijeni uz samo more, zadivljujući posjetitelja svojom ljepotom i intenzitetom mirisa. U vrućim ljetnim danima koncentrirani miris mora miješa se sa eteričnim mirisima borova, čempresa, lovora, ružmarina, mirte, te raznim drugim aromatičnim biljem i cvijećem, ponekad svojim intezintetom uzrokujući omamljujuću vrtoglavicu. Dubrovnik, Ulica Stradun Dug je niz prekrasnih mjesta duž dubrovačke rivijera, to je svojevrsno natjecanje u ljepoti. Romantični otok Lokrum izgleda kao da čuva stražu ispred dubrovačke gradske luke, otok Sveti Andrija izgleda kao da čuva na otvoreno more. Elafitski otoci su natjecanje u ljepoti sami za sebe, a svaki od njih prekrasan je na svoj jedinstveni način. Tu su i prekrasni, zeleni otok Mljet (“Odisejev otok”) s bogatstvom antičkih mitova i legendi, i čarobni otok Korčula. Grad Ston, važan za drevnu Dubrovačku Republiku zbog svojih solana, okružen je nadaleko poznatim bedemima.Dubrovačka katedrala Poluotok Pelješac , poznati vinorodni kraj, krase brojni kontrasti prirodne ljepote, od strmih i visokih planina, do pitomih polja, uvala i plaža.

Dubrovačko primorje, smješteno istočno od grada, skriva ljepote Župa Dubrovačka, najstarijeg i najpitomijeg dubrovačkog mjesta, drevnde pradomovine Dubrovačke Republike. Dubrovnik, stari gradZapadno od njenih granica proteže se jedinstvena Rijeka Dubrovačka. Bogata obala grada Cavtata okružena je brojnim malim otočićima, a sam grad je poznat po svojoj drevnoj povijesti. Konačno, tu su i Konavle, poznate po svojoj narodnoj baštini i stjenovitim obalama, koje obuhvaćaju područje sve do Ponte Oštra, na samom ulazu u Boku Kotorsku.