Omiš

Omiš
shadow

Prirodne znamenitosti Omiša i okolnog područja

Omiš je mali srednjedalmatinski grad i luka smješten između Splita i Makarske, smješten na ušću rijeke Cetine. Kroz povijest Omiš je bio ozlogašeno gusarsko gnijezdo, a omiški gusari među najopasnijim na cijelom Mediteranu. Dokazi burne i ponosne povijesti Omiša su vidljivi na svakom koraku Omiške Rivijere. Prastari grad Omiš, crkve grada Omiša i tvrđave koje ga okružuju su tihi kameni podsjetnici snage i moći nekad zloglasnih omiških gusara. Danas je Omiš središte turističke rivijere iznimne ljepote smještene u samom srcu Jadrana i centar hrvatskog aktivnog turizma.

Rivijera Omiš ima sve: beskonačan niz prekrasnih šljunčanih i pješčanih plaža i uvala, impresivan kanjon krške ljepotice Cetine, visoke planinske lance koje se spuštaju sve do mora i kristalno čisto more. Bogata mediteranska vegetacija, prastari maslinici i vinogradi, mala ribarska naselja, obližnji otoci i prekrasna rijeka Cetina zajedno tvore krajolik iznimne ljepote.

Kada posjetite Omiš i istražite okolnu rivijeru ostat ćete zadivljeni ljepotom i suprotnostima krajolika na tako malom prostoru. Hladovite doline i šume rijeke Cetine samo su nekoliko kilometara udaljene od vreve i vreline jadranskih plaža, okružene visokim planinama omiške zagore sa kojih se pruža prekrasan pogled na arhipelag srednje Dalmacije, otoke Brač, Hvar, Šoltu i Vis.